Elsősorban a lágyrészek fájdalmairól van szó: izmok, inak, szalagok, izületi tokok, idegek, túlerőltetéseiről, krónikus gyulladásairól, becsípődéseiről-így ezek aktív, gyors injekció infiltrativ gyógyszeres kezelése és fájdalomcsillapítása történik, amely vagy elsődleges vagy másodlagos okokból eredő, reumatológiai-mozgásszervi fájdalmak legnagyobb részét képezik: ugyanis az esetek legnagyobb többségében ezek a lágyrészek azok, amelyek FÁJNAK!

 

A mozgásszervi megbetegedések számomra 50 %-ban medicinából (orvostudományból), 50 %-ban pedig "mérnök-tudományból" állnak, így: statikából, mechanikából és kinetikából. Ha valaki így közelíti meg a betegségeket és funkciókárosodást, nemcsak megérti annak mechanizmusát és így tudja, hogy hol és hogyan tud jól és gyorsan beavatkozni, hanem tudja a folyamat következő "állomását" is, amelyet már megelőzni is tud.

 

A reumatológiai megbetegedések okozta fájdalmak és panaszok legnagyobb része—legyenek azok bármilyeneredetűek (kopásos, meszesedéses, porckorong vagy gyulladásos, kisizületi becsípődéses, rándulásos jellegűek): a lágyrészek fájdalmát okozzák! Ezek a fájdalmak tehát akár elsődleges helyi elváltozások és megbetegedések által kiváltottak (lásd: rándulás, izületi hártya vagy tokbecsípődés, szalagtúlterhelés, idegbecsípődés stb.) akár degeneratív, kopásos, meszes felrakódások, gyulladások, porckorong-kiboltosulás, izületi tokzsugorodások) okozta:

 

A fájdalom helyei a lágyrészekben: izmokban, szalagokban, inakban és izületi tömlőkben, idegekben, izületi tokokban vannak!

 

 

A LEGGYAKORIBB AKTÍV REUMATOLÓGIAI TÉNYKEDÉSEK

 

 

Þ Hirtelen mozdulatokra, nagyfokú, hirtelen megerőltetésekre bekövetkező rándulásos, becsípődéses típusú izom-panaszok és -fájdalmak;

Þ Meghűléses izom-fájdalmak;

Þ Szalagrándulások, szalagtúlterhelődések, ín túlerőltetések;

Þ Ínhüvelygyulladások;

Þ Izom és kisizületi becsípődések;

Þ Izületi tokfájdalmak, akut gyulladások, mozgáskorlátozottságok;

Þ Izületi tok zsugorodások;

Þ Idegbecsípődések, ideggyök és idegfonat gyulladások;

Þ Akut lumbago jellegű fájdalmak, akár kisizületi dystrosiók, idegbecsípődéses, vagy izom jellegűek;

Þ Kopásos, meszes felrakódásos hátterű izületi vagy gerincfájdalmak (következményes izom és szalagtapadási helyi fájdalmak és túlerőltetések, irritációs, dörzsöléses jellegű chr. gyulladások okozta panaszok;

Þ Akut és krónikus következményes kis– és nagyizületi fájdalmak;

Þ Izületi tok és szalag fájdalmak (amelyek hátterében gyulladásos, vagy degeneratív-kopásos-meszesedéses elváltozások állnak;

Þ Krónikus gyulladások, fájdalmak miatt kialakuló lágyrész fájdalmak!;

Þ Izületi tok és szalagzsugorodások oldása és funkció helyreállítása (pl.: vállizületi mozgáskorlátozottság nagyon gyakori csípőtáji vagy mint térdérintettség);

Þ Postoperatív funkció helyreállítások: protézisek utáni szalag, ín-és izomtúlerőltetések, izületi tömlők (bursák) mechanikai túlerőltetéses, krónikus, gyulladásos fájdalmai, amelyek a jól sikerült műtétek a jól terhelhető prothesisek ellenére: funkciókárosodottak és fájdalmasak!

Þ Foglalkozási betegségek következményei: munkahelyi ártalmak, mint tartós, egyoldalú munkavégzésű funkciókiesések és túlerőltetéses jellegű izom, izületi fájdalmak és panaszok megszüntetése (ülő foglalkozásúak nyak-vállövi és derékfájdalmai, mozgásbeszűkülései, izomfájdalmai és idegbecsípődései-titkárnő, pincér, sofőr, asztalos, stb.);

Þ Szervi és lelki megbetegedéseket;

Þ Változókori panaszokat követő rárakódásos jellegű mozgásszervi panaszok: izületi fájdalmak, izomkötöttségek, szalag és izületi lágyrész-fájdalmak.

 

A gyors panasz-fájdalom megszüntetésen és funkció helyreállításon kívül milyen előnyökkel jár az AKTÍV REUMATOLÓGIAI ténykedés?

 

Þ Aktív és akut beavatkozás;

Þ Az érintett területet (csak!) érinti a beavatkozás;

Þ Gyors hatás és gyógyulás a munkaképesség visszanyerése;

Þ Kevés szenvedés és fájdalom;

Þ Költség- és gyógyszer megtakarítás;

Þ Időben lerövidült hatékony gyógyulás;

Þ Mellékhatások és szövődmények elkerülése;

Þ Kórházi ágyak nagyfokú tehermentesítését jelenti.

 

 

Miért kell aktívnak lenni adott esetekben egy reumatológiai ellátásnak?

 

1. Fájdalomtól és mozgáskorlátozottságtól való szabadulás!

2. Munkakiesés-keresetkiesés, munkahelybiztonság,állásféltés, mielőbbi munkaalkalmasság, keresőképesség visszanyerése!

3. Ambulanter ellátás-gyorsaság-idő és költség megtakarítás.

 

 

 

KIVÁLTÓ OKOK

 

 

ELSŐDLEGES OKOK:

 

 

Hirtelen mozdulatok, nagyfokú megerőltetéses, rándulásos, becsípődéses  típusú panaszok:

 

 

Þ izomrándulások, meghűléses izomfájdalmak;

Þ szalagrándulások;

Þ szalagtúlerőltetések;

Þ íntúlterhelések;

Þ ínhüvelygyulladások;

Þ izom és kisizületi tokfájdalmak és akut gyulladások;

Þ idegbecsípődések;

Þ Akut lumbágó jellegű fájdalmak(akár kisizületi, ideg becsípődéses, vagy izom jellegűek).

 

 

A szükséges kezelések száma:

 

1-3 alkalom

MÁSODLAGOS OKOK:

 

 

Þ kopásos meszes, felrakódásos hátterű izületi vagy gerincfájdalmak, következményes izom és szalagtapadási helyi fájdalmak és túlerőltetések, irritációs dörzsöléses jellegű krónikus gyulladások okozta panaszok;

Þ akut és krónikus következményes kis-és nagyizületi fájdalmak;

Þ krónikus fájdalmak miatt kialakuló lágyrész, izületi tok és szalagzsugorodások oldása és funkció helyreállítása (pl.: vállizületi mozgáskorlátozottság, nagyon gyakori a csípőtáji vagy mint térdfájdalmakkal egyetemben);

Þ postoperatív (műtét utáni) funkció helyreállítások, protézisek, izületi tömlők (bursák) mechanikai túlerőltetéses jellegű izom, izületi fájdalmak és panaszok megszüntetése (ülő foglalkozásúak nyak-vállövi és derékfájdalmai, mozgásbeszűkülései, izomfájdalmai és idegbecsípődései;

Þ Foglalkozási betegségek következményei, mint munkahelyi ártalmak, mint tartós egyoldalú munkavégzésű funkciókiesések és túlerőltetéses jellegű izom, izületi fájdalmak és panaszok mozgásbeszűkülései, izomfájdalmai és funkció helyreállítása.

A szükséges kezelések száma:

2-5 alkalom

 

 

 

Aktív reumatológiai
ellátás

 

 

 

Az aktív reumatológia feladata a
mozgásszervi-reumatológiai fájdalmak,mozgáskorlátozottságok,
mozgásbeszűkülések lágyrész
gyulladások gyors, hatékony és
tartós megszüntetése injekciós-
infiltrativ eljárásokkal.

 

 

 

Elsősorban a lágyrészek fájdalmairól van szó: izmok, inak, szalagok, izületi tokok, idegek, túlerőltetéseiről, krónikus gyulladásairól, becsípődéseiről-így ezek aktív, gyors injekciós-infiltrativ gyógyszeres kezelése és fájdalomcsillapítása történik, amely vagy elsődleges vagy másodlagos okokból eredő, reumatológiai-mozgásszervi fájdalmak legnagyobb részét képezik: ugyanis az esetek legnagyobb többségében ezek a lágyrészek azok, amelyek FÁJNAK!

 

A mozgásszervi megbetegedések számomra 50 %-ban medicinából (orvostudományból), 50 %-ban pedig ˝mérnök-tudományból˝ állnak, így: statikából, mechanikából és kinetikából. Ha valaki így közelíti meg a betegségeket és funkciókárosodást, nemcsak megérti annak mechanizmusát és így tudja, hogy hol és hogyan tud jól és gyorsan beavatkozni, hanem tudja a folyamat következő ˝állomását˝ is, amelyet már megelőzni is tud.

 

A reumatológiai megbetegedések okozta fájdalmak és panaszok legnagyobb része-legyenek azok bármilyeneredetűek (kopásos, meszesedéses, porckorong vagy gyulladásos, kisizületi becsípődéses, rándulásos jellegűek): a lágyrészek fájdalmát okozzák! Ezek a fájdalmak tehát akár elsődleges helyi elváltozások és megbetegedések által kiváltottak (lásd: rándulás, izületi hártya-vagy tokbecsípődés, szalagtúlterhelés, idegbecsípődés stb.) akár degeneratív, kopásos, meszes felrakódások, gyulladások, porckorong-kiboltosulás, izületi tokzsugorodások) okozta.

 

A fájdalom helyei a lágyrészekben: izmokban, szalagokban, inakban és izületi tömlőkben, idegekben, izületi tokokban vannak!